– Distintius d’origen i qualitat agroalimentària

DISTINTIUS D’ORIGEN I QUALITAT AGROALIMENTÀRIA
Informació relacionada amb els diversos distintius d’origen i qualitat agroalimentària: denominacions d’origen, geogràfiques, de vins, marques de qualitat i indicacions geogràfiques protegides.

DENOMINACIÓ D’ORIGEN PROTEGIDA (DOP)
La Denominació d’Origen Protegida (DOP) és la denominació emprada per designar els productes agroalimentaris que procedeixen d’un lloc o una zona geogràfica determinats, o excepcionalment d’un país, que deguin exclusivament o fonamentalment les seves característiques al medi geogràfic, tenint en compte els factors naturals i humans, i que siguin produïts, transformats i elaborats en el lloc o la zona geogràfica que dóna nom a la denominació, incloses les denominacions tradicionals de productes agroalimentaris, geogràfiques o no.
Cal que es compleixin els requisits esmentats al Reglament (CE) núm. 510/2006 (DOUE L 93/12 – 31/03/2006).

INDICACIONS GEOGRÀFIQUES PROTEGIDES (IGP)
La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) és la denominació emprada per a designar els productes agroalimentaris que procedeixen d’un lloc, una zona geogràfica o, excepcionalment, un país que degui la qualitat especial, la reputació o una altra característica concreta al seu origen geogràfic i que siguin produïts, transformats o elaborats en el lloc, la zona o el país que dóna nom a la indicació, incloses les denominacions tradicionals de productes agroalimentaris, geogràfiques o no.
Cal que es compleixin els requisits esmentats al Reglament (CE) núm. 510/2006 (DOUE L 93/12 – 31/03/2006).

ESPECIALITATS TRADICIONALS GARANTIDES (ETG)
L’especialitat tradicional garantida (ETG) és una certificació de característiques específiques que reconeix, mitjançant la inscripció al registre comunitari, un producte agroalimentari que té una composició tradicional o que ha estat obtingut a partir de matèries primeres tradicionals o mitjançant un mètode de producció o transformació de tipus tradicional – REGLAMENTO (CE) núm. 1151/2012 del Parlamento Europeo y del Consejo de 21 de noviembre de 2012 sobre los regímenes de calidad de los productos agrícolas y alimenteicios (DOUE L 343/1 de 14.12.2012)

INDICACIONS GEOGRÀFIQUES (IG)
La Indicació Geogràfica (IG) és un reconeixement comunitari per a aquelles begudes espirituoses que s’elaboren en la zona geogràfica que li dóna el nom i on n’obtenen el caràcter i les qualitats definitives.
Reglament (CE)Nº110/2008 del parlament europeu i del consell de 15 de gener de 2008 relatiu a la definició, designació, presentació, etiquetat i protecció de la indicació geogràfica de begudes espirituoses i pel qual es deroga el reglament (CEE) nº 1576/89 del Consell.(DOUE 13.2.2008 L 39/16)

MARQUES DE QUALITAT AGROALIMENTÀRIA (Q)
La Marca Q de qualitat alimentària (Marca Q) és una marca propietat de la Generalitat de Catalunya que s’atorga a productes agroalimentaris que tenen unes característiques diferencials fixades per un reglament específic, que compleixen els requisits dels graus superiors de la normativa vigent en matèria de qualitat agroalimentària i que són certificades per entitats externes.
El distintiu de la Marca Q consisteix en un lacre de color vermell amb la lletra Q daurada al centre. En aquest lacre constarà la indicació «Qualitat Alimentària. Decret» (normativa d’autorització de cada producte) en color blanc sobre fons vermell i envoltant la Q.

DENOMINACIONS D’ORIGEN DE VINS (DO) (DOQ)
La Denominació d’Origen garanteix l’origen geogràfic i també la qualitat d’un vi, que el vi està elaborat a partir d’unes determinades varietats i amb pràctiques vitícoles, enològiques i d’envelliment establertes prèviament.

Històricament, quan un producte obtenia prestigi en el mercat consumidor, hi havia una tendència a designar-lo amb el seu lloc d’origen.
Actualment, la Denominació d’Origen garanteix no només l’origen geogràfic, sinó també la qualitat d’un vi, i que el vi està elaborat a partir d’unes determinades varietats, i amb pràctiques vitícoles, enològiques i d’envelliment establertes prèviament.
Per poder qualificar-se amb el nom de la Denominació d’Origen, el vi ha passat per estrictes controls analítics i de degustació per part d’experts que en garanteixen la qualitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.