– Sant Jordi

Llegenda i tradició

Per Sant Jordi, la tradició diu que s’ha de regalar una rosa i un llibre, però el Sant Jordi històric té poca cosa a veure amb aquesta litúrgia. Se sap que era un militar romà que va ésser martiritzat pels mateixos romans cap al segle IV per no abjurar de la seva fe cristiana. La llegenda més popular a Catalunya sobre Sant Jordi explica que a Montblanc (Conca de Barberà) hi havia un drac terrible. Per apaivagar-lo, s’escollia per sorteig una persona que era donada en sacrifici al monstre. Un dia la sort va assenyalar la filla del rei, que hauria mort a mans de la fera si no hagués estat per l’aparició d’un cavaller que es va enfrontar al drac i el va matar.

Aquesta mateixa llegenda, amb lleugeres variacions, es repeteix en les tradicions populars d’Anglaterra, Portugal o Grècia.

En un principi, sant Jordi era una figura lligada al món de les cavalleries i a l’amor cortès, fet que pot explicar el costum de regalar una rosa per la festivitat del sant. Algunes versions remunten aquesta pràctica a la Fira dels Enamorats que se celebrava a Barcelona pels volts del segle XV. El que és pot afirmar amb seguretat és que, per aquella època, ja es repartien roses a les dones que el dia de Sant Jordi assistien a la missa oficiada a la capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

El Dia del Llibre és bastant més recent. Segons algunes fonts, es va celebrar per primera vegada el 7 d’octubre de 1926 en commemoració del naixement de Miguel de Cervantes. La idea original va ser de l’escriptor Vicent Clavel Andrés, que ho va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona.

Poc després, l’any 1930, es va canviar la data al 23 d’abril, dia de la mort de Cervantes i d’altres escriptors universals com ara William Shakespeare i Garcilaso de la Vega. En aquesta data també van néixer, o morir, escriptors reconeguts com Josep Pla, Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov o Manuel Mejía Vallejo.

Darrerament, aquesta festa dedicada a la literatura ha estat declarada per la UNESCO Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor. La decisió va ser presa el 15 de novembre de 1995 en una conferència general que va tenir lloc a Paris.

MÉS INFORMACIÓ A:   http://web.gencat.cat/ca/web/sant-jordi/

A:    https://web.gencat.cat/ca/web/sant-jordi/llegenda-i-tradicio/

I  A:    http://www.enciclopedia.cat/enciclop%C3%A8dies/gran-enciclop%C3%A8dia-catalana/EC-GEC-0034831.xml#.UWvJgUp4g9E

Capella de Sant Jordi
Detall de la volta estrellada de la clau central de la Capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, en què hi ha la figura eqüestre de Sant Jordi policromada i al voltant hi ha altres claus, dos escuts reials i dos escuts de la Generalitat sostinguts per àngels.
Autor: Generalitat de Catalunya
Data: no consta
Autorització d’acord Llei 37/2007:
Sense llicència associada: sense cap mena de restricció més enllà de les condicions bàsiques establertes en l’article 8 de la Llei 37/2007 sobre reutilització de la informació del sector públic (citació de la font, no alteració ni desnaturalització de la informació i especificació de la data d’última actualització).

Rosa i llibre:- Rosa vermella en un llibre obert.
Autor: Generalitat de Catalunya
Data: 19.04.09
Autorització d’acord Llei 37/2007:
Sense llicència associada: sense cap mena de restricció més enllà de les condicions bàsiques establertes en l’article 8 de la Llei 37/2007 sobre reutilització de la informació del sector públic (citació de la font, no alteració ni desnaturalització de la informació i especificació de la data d’última actualització).

Un pensament sobre “– Sant Jordi

  1. Retroenllaç: Noves Pàgines | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.