INGREDIENTS:
- 150 g de bacallà
- 4 alls secs
- 3 porros grossets
- 4 creïlles mitjanes (tirant a menudes)
- 4 carlotes petites (=pastanagues) (o dues de grans)
- 1 culleradeta de pebre vermell dolç
- 1/2 fulla de llorer
- Aigua
- 6 cullerades d’oli
- 1 gotet de l’aigua de dessalar el bacallà
PREPARACIÓ:
- El dia d’abans posem a dessalar el bacallà. El que teníem nosaltres ja estava llescat i l’hem posat en un colador a dessalar-se en aigua freda durant tota la nit i cobert d’un paper film. Com que és hivern i fa molt de fred per la nit, no l’hem posat al frigorífic. Si l’haguérem feta en estiu, n’haguérem posat el bacallà al frigorífic, per tal d’evitar problemes.
- Avui, colem el bacallà i els posem a bullir en un cassó. Hi posem aigua que el cobrisca una mica per damunt i prou.
- Tot just quan comence a bullir, n’apaguem el foc i el deixem reposant dins l’aigua.
- En una paella, posem a escalfar tres cullerades d’oli d’oliva de Beneixama. Tallem els alls secs a rodanxes i els hi sofregim fins que estiguen daurats sense cremar-se. Els en traiem i els reservem. Rentem ben nets el porros i els tallem a rodanxes. A la recepta original i deia que s’havia de tallar només la part blanca, però, com que la part verda té moltes vitamines i minerals (Arguiñano dixit), els he aprofitats bastant. Supose que això una persona del País Basc diria que és una barbaritat, però bé…
- En l’oli de sofregir els alls sofregirem les rodanxes sense que es cremen, a foc suau i pegant-les voltetes.
- Mentrestant, pelem les creïlles, les rentem i les aboquem a la paella i hi afegim la resta de l’oli de Beneixama i continuem sofregint fins que la creïlla comence a enrossir-se. Ara hi afegim les carlotes pelades i tallades a rodanxes fines i continuem sofregint durant uns cinc o deu minuts més.
- En una altra cassola, aboquem els alls reservats i tot el contingut de la paella. Agafem el bacallà que havíem reservat i el colem (tot reservant-ne el líquid de cocció) i l’aboquem a la cassola. Li peguem unes voltetes amb el cullerot i deixem que s’hi coga durant un parell de minuts. Ara hi aboquem el líquid que havíem reservat i apugem el foc. Tastem i veiem si li cal més sal. A la recepta original hi deia que n’hi posàrem. Jo he preferit posar-hi un gotet del líquid de dessalar el bacallà.
- Ara hi posem la mitja fulla de llorer i la cullerada de pebreroig i continuem coent fins que bulla. En eixe moment, n’abaixem el foc i deixem que coga tot fent xup-xup durant uns quaranta minuts. L’he deixat coure més temps perquè no m’agrada amb massa brou. I ja està.