Pain de Campagne

Ingredients:

  • 450 gr. pâte fermentée (o massa mare de la que teníem a la nevera, en el nostre cas)
  • 225 gr. farina de força
  • 40 gr. farina de sègol
  • 5 gr. sal
  • 3 gr. llevat de forner
  • 175 ml. aigua

Preparació:

  1. Es posen els ingredients a la panificadora, programa amassat. Ho hem fet a ull: els 5 minuts inicials + 5 minuts de repòs i finalment un 10 minuts més. La massa no ha d’enganxar-se als costats de la cubeta però sí una mica al fons, ha de ser mal·leable.
  2. Passat aquest temps es posa la massa en un bol untat amb oli i es fa rodar per impregnar-la totalment. Es cobreix amb film i es deixa un parell d’hores a temperatura ambient o fins que ha duplicat el volum. Nosaltres la vam fer ahir i la vam deixar tota la nit a la nevera per retardar la fermentació. Avui al matí l’he tret sobre les 06:30 i ha reposat atemperant-se fins les 09:30. L’he posat amb compte de no desgasificar-la sobre una superfície una mica enfarinada i l’he tallat en tres trossos per donar-li forma -en aquest cas bâtards més que rústics-. L’he deixat aproximadament una hora més sobre la safata del forn fins que li he fet els talls.
  3. Amb el forn preescalfat s’introdueix el pa i s’aboca aigua en una safata, posada prèviament -i per tant calenta- per crear el cop de vapor inicial. A intèrvals de 30 segons es ruixen les parets i el fons del forn amb aigua tres vegades i es deixa coure el pa a uns 230º. Al cap de deu minuts -o abans si es considera oportú- es gira la safata 180º per assegurar una cocció homogènia. Quan el pa és ben cuit i daurat es treu del forn i es deixa refredar sobre una reixa.
  4. Afortunadament hi ha tants pans possibles com moments diferents per menjar-se’ls, i si de vegades et ve de gust un pa molt lleuger per fer un entrepà, altres vegades en vols un més dens per sucar una salsa. Aquest diria que va bé amb gairebé tot, i a més permet, retardant la fermentació, fer-lo en dos dies sense estar esclavitzat pels temps de repòs, cocció, etc.

Recepta extreta de “A Taula”

Origen: Pain de Campagne

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.