El vi negre a temperatura ambient? Desmentim mites

Servir un vi a una temperatura no adequada en pot fer variar molt la percepció, i fins i tot espatllar-lo. S’han dit moltes coses sobre aquest tema, algunes més encertades que d’altres. Mirem d’aclarir-ho i ordenar-ho de manera senzilla i pràctica.

Qui no ha sentit algun cop allò de “El vi negre s’ha de beure a temperatura ambient”, i ens acabem bevent un vi calent que no és el que hauria de ser. Tot i això, la teoria té un origen cert, però es refereix al vi que es troba en una cava, que sol estar entre els 16 i els 18°C. Si un vi negre té massa temperatura, l’alcohol es volatilitza i envaeix l’olfacte i el paladar, cosa que fa molt difícil la percepció de les aromes. A més, amb l’escalfor destaquen aromes més fortes i no tan agradables del vi. Per solucionar això, sobretot a l’estiu, podeu fer servir una glaçonera per a refredar-los una mica, o fins i tot refredar-los una mica més del compte, ja que amb l’estona s’aniran escalfant.

El vi negre jove es pot servir entre 12 i 15°C per tal que en puguem apreciar la frescor i els tocs florals. Els vins negres amb criança, en canvi, poden estar entre 14 i 16°C, i amb els vins gran reserva ens podem moure entre els 16 i els 18°C.

Per als vins blancs i rosats hem de buscar una temperatura ni freda ni calenta, sinó fresca. Tal com passa amb els vins negres, una temperatura massa alta fa que es volatilitzi l’alcohol, que camufla l’aroma i el gust, i si el servim massa fred percebrem massa acidesa i poc caràcter. Així doncs, caldrà una temperatura d’entre 6 i 8°C pels blancs joves, entre 10 i 12°C pels blancs amb criança i entre 6 i 8°C pels rosats.

Per als caves també hem de buscar força frescor: entre 6 i 8°C.

Aneu buscant el termòmetre…i salut!

PUBLICAT ORIGINALMENT A: EL TAST DEL CELLER

Origen: El vi negre a temperatura ambient? Desmentim mites

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.