Índex glucèmic

L’índex glucèmic és un indicador que ens mostra la velocitat a la que es digereixen i s’assimilen els sucres que contenen els aliments. Per calcular-lo s’analitzen els nivells de glucosa en sang en diferents intervals de temps desprès d’ingerir 50g de l’aliment que es vol estudiar. S’ha de menjar en dejú ja que els nutrients que contenen els aliments, la barreja que hi pugui haver dins l’estómac o la fibra poden alterar la velocitat d’absorció.

Són millors els aliments amb baix o alt índex glucèmic? Per saber-ho estudiem què li implica al nostre cos una pujada de sucre en sang:

Al augmentar els nivells de glucosa en sang el cos segrega la hormona insulina que s’encarrega de repartir la glucosa a les cèl·lules perquè aquestes l’aprofitin com a font d’energia. Quan hi ha més sucre del que les cèl·lules poden aprofitar, l’excés es transforma en greix i s’emmagatzema en el teixit adipós. Posteriorment al pic d’insulina en sang es produeix una descens d’aquesta i quan aquestes pujades i baixades són continuades poden aparèixer problemes de salut i alteracions metabòliques que afavoreixin a malalties com la diabetis i l’obesitat.

Segurament haureu notat que al prendre un aliment molt dolç com les begudes de cola, teniu més energia i us sentiu més actius. Aquesta sensació només durarà unes hores… un cop no hi hagi sucre en sang apareix la sensació de cansament i fatiga. Això es deu a una baixada de sucre en sang. Novament necessitarem energia i, si tornem a decantar-nos per aliments amb alt índex glucèmic, tornarem a entrar a la roda: energia – cansament. A través de la dieta hem d’intentar que el ritme d’absorció dels sucres sigui lent i continuat, evitant aquestes pujades i baixades. Buscarem aliments amb baix índex glucèmic i combinar els plats amb aliments rics en fibra que alenteixin l’absorció dels nutrients.

Adjuntem un web on podeu trobar una taula d’índex glucèmic de certs aliments. Des de mentnutricional preferim donar-vos quatre pistes per poder identificar, de forma general, els aliments que tenen alt índex glucèmic i un parell de pautes per reduir la velocitat d’absorció de sucre d’aquests. Recorda que no hi ha cap aliment prohibit (si no és que pateixes una patologia) únicament has de saber com i quan menjar-lo.

Aliments amb elevat índex glucèmic:

  • Aquells aliments que contenen hidrats de carboni o sucres i concretament els de tipus simple com el sucre de taula, la mel, la lactosa (llet) etc. Aliments proteics com carns, peixos i ous tenen un índex glucèmic baix.
  • Les fruites que contenen menys fibra són les que tenen un índex glucèmic més elevat. Com més madures també serà més elevat. Els sucs, al no contenir fibra, també tenen un índex glucèmic més elevat.
  • De cara els cereals com més refinats (pasta blanca, arròs blanc, farines blanques, etc.) més elevat índex glucèmic tindran. Pel que fa la patata és un aliment amb un índex glucèmic molt elevat.

Per reduir l’índex glucèmic:
Combina tots els plats amb aliments rics en fibra com les verdures i al menjar fruita opta sempre per menjar la pell i/o tota la peça sencera abans que el suc o combinar-ho amb un iogurt o un grapat de fruits secs. Tingués en compte els cereals integrals (pa, pasta, arròs, etc.) i habitua’t a menjar-los.
Fes coccions suaus, com més al dente sigui l’aliment més tardaran els nutrients en absorbir-se.

PUBLICAT ORIGINALMENT A: MENTNUTRICIONAL

Origen: Índex glucèmic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.