Pa d´espelta amb avellanes torrades

Ingredients:

  • 200 gr de llevat natural fet a casa i alimentat amb farina d´espelta
  • 100 gr farina de sègol integral
  • 500 gr de farina d´espelta semi-integral (podeu barrejar 250 de blanca amb 250 d´integral)
  • 300 ml d´aigua
  • 10 gr de sal fina
  • 125 gr d´avellanes torrades

Preparació:

Comenceu preparant el llevat natural barrejant 100 gr de farina de sègol integral ecològica i 150 d´aigua tèbia. Deixeu-ho reposar a temperatura ambient de dins de casa entre dos i tres dies, fins que veieu que creix i té bombolles.

Barregeu 100 gr d´aquesta pasta amb 100 de farina d´espelta i 100 d´aigua. 24 hores més tard repetiu l´operació i ho deixeu reposar dotze hores més, fins que faci bombolles.

Al dia següent repetiu l´operació i que reposi entre sis i vuit hores, reservat-ho a la nevera.

Ja tenim el llevat natural. N´agafeu 200 gr i el barregeu amb el mig kilo de farina semi-integral d´espelta i els 300 ml d´aigua. Barregeu-ho bé amb les mans i deixeu-ho reposar entre vint minuts i una hora, el repòs amassa i fa que la massa estigui més fina i es pugui treballar millor. Moment llavors de salar-ho i posar-hi les avellanes. Amasseu estirant la massa i fent-ne plecs.

Bolegeu la massa, o sigui, feu-la rodar pel marbre “acariciant-la” amb les dues palmes de les mans i la poseu en un bol, pintat amb oli, deixant-la fermentar entre dues i quatre hores. Cada 45 minuts en feu un plec, la doblegueu, i la torneu a posar al bol. Quan hagi augmentat significativament la massa estarà llesta per tornar a ser bolejada. L´enfarineu i que fermenti una horeta més.

Escalfeu el forn a 250 graus. Quan estigui hi poseu el pa, amb unes marques fetes amb un ganivet o quelcom similar, i a sota amb una safata on podeu tirar-hi un vas d´aigua. Aquesta safata a baix de tot i el pa a la part inferior. 10 minuts a 250 i entre 45 i 55 a 190/200, depenent de la potència del forn.

El podeu deixar refredar en una reixa fora del forn o si li manquen uns minuts (toqueu el pa per la part de sota, i si sona dur -com buit, toc, toc- es que ja està) el podeu deixar a dins del forn uns minuts amb la porta tancada i deu més oberta, però amb el forn ja apagat.

PUBLICAT ORIGINALMENT A: BOOONISSIMANTERIORMENT: FOOD AND FOOT

Origen: Pa d´espelta amb avellanes torrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.