L’olfacte

L’olfacte juntament amb el gust dels aliments ens permet identificar el sabor d’aquests. L’olfacte determina, en gran part, el sabor de l’aliment. Proveu de menjar un aliment amb el nas tapat i al cap d’una estona, torneu a fer-ho però amb sense tapar-vos el nas. Veureu la diferència que hi ha…

Els aliments alliberen molècules volàtils que estimulen les cèl·lules sensorials del nas, la boca i la gola. Mentre que el sentit del gust ens permet identificar 4 gustos (dolç, amarg, salat i agre), el sentit de l’olfacte permet identificar milers d’olfactes.

A través de l’olfacte podem distingir també les característiques de l’aliment abans de consumir-lo. Aquest és un sistema de superviència al permetre identificar aliments que no estan en bon estat abans de posar-nos-els a la boca. També desencadena la segregació dels sucs digestius com la salivació, per això és habitual que caigui la baba al olorar aliments que agradin molt.

A Catalunya és va fer un estudi estadístic sobre el sentit de l’olfacte en la població catalana (OLFATCAT). Aquest posa de manifest que:

  • 1 de cada 5 persones pateix certs nivells de disfunció olfactòria.
  • Les dones, de mateix grup d’edat que els homes, obtenen millors resultats que ells en les proves olfactòries.
  • Fins els 40 anys s’observa un increment del reconeixement i identificació d’olfactes. Fet que mostra que l’olfacte és un procés d’aprenentatge i es pot educar.
  • A partir dels 60 anys el sentit de l’olfacte es redueix.

Per altra banda es diu de l’olfacte que és el sentit més emotiu. Els canals olfactius es comuniquen directament amb regions cerebrals que provoquen respostes emocionals com la de la memòria o el llenguatge. Determinades olors provoquen un efecte concret i modifiquen l’estat d’ànim. Podem enllaçar l’olor característic d’uns macarrons acabats de gratinar amb l’àvia i que aquesta relació ens generi un estat de felicitat o nostàlgia. Aquesta relació es ben coneguda per les marques comercials que posen en pràctica el Neuromarketing. Un concepte que pretén jugar amb la relació entre els sentits i les reaccions cerebrals. Amb la intenció de generar sensacions de benestar es determinen colors, músiques o olors per crear interès en un producte determinat. Forns, pastisseries, botigues de roba, etc. desprenen olors característiques al voltant i dins els seus establiments per augmentar la clientela i es que s’ha vist que poden augmentar fins a un 40% les seves vendes.

PUBLICAT ORIGINALMENT A: MENTNUTRICIONAL

Origen: L’olfacte

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.