Menja en l’ordre adequat

Sembla que no sigui important, però l’ordre en què ingerim els aliments determina la qualitat de la digestió. Així que fem un pas endavant en el nostre camí cap a l’alimentació conscient i afegim també aquest element a l’equació. Us proposem una combinació que hem tret del llibre de Paul Pitchford Healing with whole foods (North Atlantic Books).

L’ordre correcte

1. Proteïna i aliments salats: sopa de miso, llegums, fruita seca, proteïna animal.

2. Midons: arròs, pa, patates, pastanagues, carbassa, etc. La proteïna i els midons combinen bé amb verdures verdes sense midons, com la col, les mongetes verdes, el bròquil, l’api, el cogombre o els raves.

3. Amanida. Verdures crues i germinats.

4. Postres. Fruita i aliments dolços. Aquesta última part és millor saltar-se-la, però si teniu una bona digestió mengeu amanida abans de la fruita i la paireu més bé.

La regla d’or és que, com més simple mengem, més fàcil serà la digestió.

Regla 1. Menja’t els aliments rics en proteïnes al principi de l’àpat.

Tenen prioritat perquè requereixen quantitats grans d’àcids estomacals en comparació amb els midons dels cereals o altres tipus d’aliments. Parlem de llegums, productes animals, llavors i fruita seca, com les nous, avellanes, ametlles, etc.

Regla 2. Els aliments salats, abans que els aliments amb altres sabors.

La raó és que la sal baixa de seguida a la part inferior de l’estómac i estimula la producció de sucs gàstrics. Per això, és una bona idea prendre una sopa salada —amb miso o salsa de soja, perquè a més contenen enzims— al principi de l’àpat.

Regla 3. Les proteïnes, els greixos i els midons combinen millor amb verdures verdes sense midons.

D’entrada, menjar verdures de fulla verda en combinació amb proteïnes en millora la digestió. La raó és ben senzilla; la verdura verda és rica en provitamina A, i aquesta provitamina es convertirà en vitamina A, que és essencial perquè el cos faci servir la proteïna de manera correcta.

Pel que fa a la digestió de la proteïna amb els midons, el més important és la proporció: la proteïna concentrada es paeix més bé en petites quantitats, així que la majoria de la gent la digereix molt millor si la proporció és d’una part de proteïna per dues o tres de midons (cereals, sobretot).

La proteïna animal resulta difícil de pair perquè conté molts greixos saturats que alenteixen la digestió, sobretot si han estat fregits.

Els midons (cereals o patates, per exemple) combinen bé amb verdures de fulla verda i no tan bé amb altres midons (arròs i patates). Val més no barrejar grans en el mateix àpat (arròs i blat, per exemple), tot i que una persona sana els pot tolerar. La raó és que cada tipus de midó requereix un ambient digestiu lleugerament diferent.

Regla 4. La fruita i els aliments dolços, fora dels àpats o en quantitats molt petites al final.

Les fruites, com que tenen una estructura d’hidrats de carboni molt simple, tendeixen a digerir-se abans i a monopolitzar la digestió si es barregen amb altres aliments, que aturen el procés digestiu i comencen a fermentar.

PUBLICAT ORIGINALMENT A: RECEPTES MAICA

Origen: Menja en l’ordre adequat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.