Fira del Jovent – Fira dels Carlins – Alpens 2023

Dies 19, 20 i 21 de maig del 2023 Alpens (Osona)

Fira del Jovent:

  • Fira de la Forja (anys parells)
  • Fira dels Carlins (anys senars)

Es tracta d’una fira ambientada en la Batalla d’Alpens (segle XIX) que succeí durant la tercera guerra carlina. Es celebra per la fira del Jovent, al penúltim cap de setmana del mes de maig dels anys imparells.

Durant la fira el poble i principalment la plaça Major s’ambienta amb decoracions de finals del segle XIX, i s’acompanya de la Taverna que ofereix plats cuinats i begudes d’època. Diverses parades omplen els carrers i es realitzen diferents activitats durant tot el cap de setmana.

L’acte principal és la recreació de la Batalla d’Alpens, una de les guerres de la tercera guerra carlina que enfrontà carlins i liberals i que va marcar per sempre els veïns que l’any 1873 vivien al poble: més de mil soldats dels dos bàndols es van enfrontar al mig del poble. Per una banda les forces carlines de l’Infant Alfons i de Savalls derrotaren la columna republicana del brigadier Cabrinetty, que hi perdé la vida, els dies 9 i 10 de juliol del 1873. Com a conseqüència de l’acció, el poble d’Alpens fou pres per la facció carlina, que en gran part era ja conformada per locals alpensins i lluçanencs. Els carlins guanyaren aquí l’anomenada Batalla d’Alpens, i el pretendent Carles VII féu encunyar una medalla commemorativa i donà a Savalls el títol de marquès d’Alpens.

MÉS INFORMACIÓ A: http://www.alpens.cat/inici.php

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.